Bakgrunn og produksjon

Sånn lages «IDAG fra hovedstaden»
11. November 2017

Den 11. november 2016 skrev sjefredaktør Finn Jarle Sæle i Norge Idag en lederartikkel om media som har gått av hengslene i å angripe levende kristne, og han erklærte at han ville «sette (presten Ludvig Nessa og pastor Jan-Aage Torp) på den andre siden av kameralinsen. (…) La oss snu kanonene den andre veien i åndskampen bibeltro kristne blir utsatt for.»

Bakgrunn og produksjonJan-Aage og Finn Jarle

- I løpet av kort tid var jeg igang med et ukentlig tv-magasin, «IDAG fra hovedstaden», og vi har lyktes med sjefredaktørens visjon. Vi har møtt presidenten, vise-presidenten og representanter på Stortinget, statsråder og samfunnsdebattanter, og vi fortsetter jevnt og trutt, forteller Jan-Aage Torp.

- Vi presenterer nesten hver uke (så ofte som mulig) nye gjester og perspektiver med vekt på den gode samtale der vi lytter for å lære, og taler der andre tier. Oslo er «byen med det store hjertet», synger Nora Brockstedt, og St. Hallvard pryder byvåpenet etter at han ofret livet i år 1043 fordi han reddet en gravid kvinne fra døden: «Forsvarer av de forsvarsløse» er en fundamental del av Oslos identitet. «IDAG fra hovedstaden» tar opp med beslutningstagere og opinionsdannere i Oslo, Brüssel, og verdens hovedsteder spørsmålene om barnet i mors liv, kampen om barna innen familiens trygge rammer, den kristne kirkes frihet og integritet, kjærligheten til jødefolket, Jerusalem og Israel, de juridiske og politiske bataljene i Europas 55 nasjoner, med mye mer, forteller Jan-Aage.

Hvordan produseres en utgave av «IDAG fra hovedstaden»?

- Jeg samtaler løpende med Finn Jarle Sæle, forteller Jan-Aage, og han gir meg absolutt frie tøyler. Men jeg har alltid lyttet til ham, så han vet at det er neppe noen risiko å vise meg så stor tillit.

Bakgrunn og produksjon

- Programmene sendes under Finn Jarle Sæles redaktøransvar i Norge Idag. Jeg gjør så godt jeg kan innenfor den begrensede tidsrammen jeg har til rådighet. Mitt arbeid er egentlig som pastor i Oslokirken, og jeg har andre oppgaver i samfunnet. Det sier seg selv at jeg klarer ikke alt selv. Jeg sliter også med helsemessige utfordringer, noe som til tider begrenser meg.

- Produksjonen av et tv-program er svært tidkrevende, og vi baserer oss på frivillighet. Men dette er bare en styrke, fordi vi holder alle primært på med andre livsoppgaver, og det kan gjøre våre tv-programmer mer livsnære, mener Jan-Aage.

- Vi bygger opp et nett av bidragsytere i Norge og utlandet som sender video- og lydinnslag som vi integrerer i programmene.

- Vi bygger opp et lite nettverk av kapable kamerafolk som kan hjelpe oss.

- Vi holder også på å bygge opp et team som kan gjøre research,  redigere programmer, og gjøre web-arbeid. Når teamet av kamerafolk, researchere, redigerere og webfolk er på plass, da er min rolle begrenset til idé, relasjonsbygging, og å være programleder og intervjuer, forteller Jan-Aage.

- Mitt ideale for «IDAG fra hovedstaden» er å møte folk i deres virkelige verden. Hvis videokamera, lys og lyd fungerer godt, da foretrekker jeg å komme til intervjuobjektets kontor eller hjem, eller å møtes på en kafe eller park-benk. 

- Men vi har et funksjonelt senter i Oslo sentrum - 200 meter fra storting, regjering, høyesterett og universitet - der vi kan lage studio-programmer under gode forhold, sier Jan-Aage.

Bakgrunn og produksjonJan-Aage samtaler med media-eksperten Helge Øgrim på utekafe i Oslo sentrum

- Vi har landet på at denne websiden er «hjemmet» til «IDAG fra hovedstaden». I den nye mediavirkelighet er denne websiden som en egen nisjekanal. Folk kan lagre websiden som et bokmerke på sine datamaskiner og mobile enheter.

Hva er forholdet mellom «IDAG fra hovedstaden» og de øvrige produktene fra Norge Idag?

- Mitt ansvar er overfor Finn Jarle Sæle, og han er jo både administrerende direktør og ansvarlig redaktør. Han ivaretar forpliktelsene overfor Vær Varsom-plakaten, som han sier at vi holder oss trygt innenfor. Stadig flere av våre tv-programmer blir også presentert i papiravisen, og det viser jo styrken i en flermedie-bedrift som Norge Idag, understreker Jan-Aage.

Har du bakgrunn som journalist?

Bakgrunn og produksjonForsiden av ukebladet Familien med Billy Graham

- På 1970-tallet lærte jeg mye som frilanser av avdøde sjefredaktør Oddvar Nilsen i pinsebevegelsens hovedorgan, Korsets Seier. - Han betydde mye for meg på det personlige plan, og han viste meg tillit som journalist. Så fikk jeg enestående muligheter av sjefredaktør Kaare Lunde i ukebladet Familien i tidsrommet 1978-1983. Det var spennende tider. Han sendte meg på internasjonale oppdrag i mange land, og mine artikler prydet reklameplakater på busser og tog i hele Norge. Mitt mest berømte intervju var nok med Billy Graham i 1978 (på trykk 9. januar 1979), minnes Jan-Aage.

- I 1978 ble jeg ansatt som sommervikar-journalist i Aftenposten av redaksjonssjef Arne Carsten Carlsen, men jeg valgte å prioritere oppgavene i Familien, minnes Jan-Aage. 

- Men i forhold til kringkastingsmedier fikk jeg min opplæring av katolikkene. Det var biskop Agnellus Andrew ved Catholic Radio and Television Centre i London som lærte meg å være reporter i tv og radio i 1981. Biskop Andrew var Pave Johannes Paulus IIs «media-biskop» i Vatikanet, med tittelen Vise-President for Pontifikatets Kommisjon for Sosial Kommunikasjon, noe som sier ikke så rent lite, fordi den Paven var jo selveste «media-paven».

Bakgrunn og produksjonJan-Aage ble intervjuet som pastor på NRK TV for første gang i 1985, lenge før han ble regnet som kontroversiell.

- Fra 1986 ble jeg fast inventar i NRK Radios team av andaktsholdere kl 08:15. Dette varte i tre år, og jeg lærte masse.

- Men fra 1992 ble plutselig rollene snudd: Jeg ble kjent som en røst på norske tv- og radiokanaler. Jeg tror Gud brukte meg, og av og til tar jeg fortsatt på meg sånne oppdrag. Men som tv-vert i «IDAG fra hovedstaden» har jeg en annen rolle. Her møter folk den virkelige meg. Slik jeg er i hverdagen. Derfor liker jeg å lage dette tv-magasinet, sier Jan-Aage.

Bakgrunn og produksjonJan-Aage har vært gjest hos sin navnebror Ole Torp på NRK ved noen anledninger.

- Et av mine forbilder som tv-vert er legendariske Larry King som jeg fulgte gjennom en årrekke på CNN. Han behandlet alle med respekt, og han fikk høy og lav til å snakke ærlig og åpent. Jeg liker også veldig godt Sean Hannity og Bill O´Reilly som jeg har fulgt i årevis på Fox News. Jeg er nok ikke så frekk og freidig som dem, men sjangeren deres ligner nokså mye på hva jeg gjør som tv-vert. I Norge syns jeg min navnebror Ole Torp er veldig flink. Jeg har jo vært gjest hos ham i NRK noen ganger, og det er en god opplevelse. Jeg liker å lære av de beste, smiler Jan-Aage Torp.

(Bilde øverst på siden: Jan-Aage intervjuer Stortingets president, Olemic Thommessen, på hans kontor.)

Jan-Aage intervjuer Stefanusalliansens Hilde S Vollebæk og Thea Haavet.
Powered by Cornerstone